Terug

Werken in de Wingevallei.

De laatste weken waren er grote graafwerken te zien aan de Rotselaarsebaan. Ze maken deel uit van de aanleg van een gaspijpleiding van Zeebrugge tot Raeren aan de Duitse grens en verder door Europa. Eerst zal ze aardgas uit de Noordzeebodem naar Duitsland leiden, later (wie weet?) Siberisch aardgas naar ons en Engeland.

De stalen ingepakte pijp wordt in een gleuf gelegd van gemiddeld 3m diep. Onder hindernissen zoals beken en wegen duikt ze in een bocht dieper, onder de Dijle te Rotselaar bijvoorbeeld 7m diep. In natte gebieden zoals in ons Wingedal moet de grond droog worden gepompt vooraleer de sleuf kan gegraven worden. Dat laat toe in uitzonderlijk gunstige omstandigheden de samenstelling van de bovenste grondlagen te bestuderen.

Het traject vanaf de A2 tot de Wingeweg liet onverwachte dingen zien. Het was reeds bekend dat in het begin van de laatste IJstijd de Dijle haar dal diep uitschuurde dank zij de hevige sneeuwval in de winter. En toen het klimaat daarna zeer koud en droog werd vulde de Dijle dit dal geleidelijk aan. Nu blijkt dat die Dijlevlakte zich uit strekte tot aan de Rotselaarsebaan en dat die opvulling het Wingedal versperde. Dat veroorzaakte een uitgestrekt meer dat wel 3m diep was. De leemlaagjes die er iedere zomer in bezonken laten toe te besluiten dat het meer wel 2.000 jaren heeft bestaan. Op de randen komen laagjes voor van bijeengespoelde plantenresten. De enige boom was een kruipwilg met blaadjes van nog geen 2 millimeter. Verder vonden we kafjes van zegge en zaadhulsjes van Engels gras. Dit wijst op een toendraklimaat zoals in Spitsbergen nu. Wanneer alle plantenresten bepaald zullen zijn, kunnen we daarmee het verschrikkelijke klimaat van toen juist beschrijven. Door hun gehalte aan radioactieve koolstof hopen we ook hun juiste ouderdom te achterhalen. We vermoeden zowat 35.000 jaar geleden. We houden jullie op de hoogte.


Frans Gullentops
Terug